İçeriğe geç

İLETİŞİM

Adresimiz

Bahçekapı Mah. Sanayi Bulvarı Şaşmaz Business Plaza No 18/28 Etimesgut Ankara

İletişim
0 505 649 80 80 

Çalışma Saatleri

Hafta İçi: 09:00-18:00

 

Pert Farkı

Aracınızla karıştığınız tek taraflı ya da çok taraflı bir kaza sonrası aracınızın “tam hasarlı” olarak işlem görmesi durumuna halk arasında “perte ayrılma” ya da “perte çıkma” denilmektedir.  Kaza sonrası aracınız, kazanın oluş şekli (tek taraflı veya çok taraflı) veya kusur durumuna göre (karşı tarafın trafik sigortasından ya da kendi kaskonuzdan) perte ayrılır.

Kusurun karşı tarafta olduğu ve hasar dosyasının karşı tarafın trafik sigortasından açılması durumunda Trafik sigortasındaki teminat limitleri dahilinde; hasar dosyasının kaskodan açılması durumunda kasko şirketi tarafından belirlenecek rayiç bedele kadar tam hasar ödemesi alınır.

Tek taraflı olsun olmasın kusurun kendimizde olduğu kazalarda hasar dosyamız kaskomuzdan açılır ve tam hasar ödememiz kasko şirketince belirlenecek rayiç değer üzerinden ödenir.

Ancak ister karşı tarafın sigortasından ister kendi kaskomuzdan ödensin rayiç değer tespitinde sigorta şirketlerinin belirlediği tutarlar aracımızın gerçek değerinin altında kalmaktadır. Bu tür durumlarda aracımızın gerçek değeri ile sigorta şirketinin bize ödediği tutar arasındaki farka “pert farkı” diyoruz. Pert farkı bir uzman tarafından değerlendirilmeli ve varsa aradaki fark Tahkim Komisyonu veya genel mahkemeler yoluyla ilgili sigorta şirketlerinden istenmelidir. Şayet dosya karşı tarafın sigorta şirketi üzerinden açılır ve Trafik sigorta teminatı rayiç değeri ödemeye yeterli gelmezse karşı tarafın şahsına da dava açılabilir.  

 Önemli
  • Tek taraflı kazalarda kaskonuz yoksa pert ödemesi alamazsınız.
  • Karşı tarafın kusurlu olduğu ve hasar dosyasının karşı tarafın trafik sigortasından açıldığı durumlarda pert ödemesi trafik sigortası teminatına kadar ödenir kalan kısım için karşı tarafın şahsına gidilir.
  • Pert ödemesi için sigorta şirketinin yaptığı ilk teklifi kabul etmek zorunda değilsiniz. İkinci el sitelerinden emsal ilanlar ile teklif edilen tutara itiraz edip tutarın yükseltilmesini talep edebilirisiniz.